Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش پایگاه خبری سبزالبرز، رحمت‌الله مه‌آبادی امروز در نشست خبری با بیان اینکه در حوزه‌های مختلف صنعت، تحولات اساسی در چند سال اخیر رخ داده است، اظهار داشت: نتیجه این تحولات رشد دو رقمی ترافیک هوایی بود.

وی با بیان اینکه در حوزه کمک ناوبری تجهیزات فراوانی وارد کشور شده است، گفت: در حوزه نرم‌افزاری شبکه راه‌های کشور متحول شده که ایجاد ۱۵ هزار کیلومتر راه هوایی جدید بخشی از این تحولات است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مه‌آبادی افزود: دیگر در مسیرهای اصلی بین‌المللی راه هوایی دو طرفه نداریم و همه موازی و یکطرفه است و در برخی شرایط و مسیرها ۴ راه موازی داریم که این ایمنی پرواز را ارتقا داده و مورد تائید ایکائو است.

وی با اشاره به اینکه سرویس خدمات‌دهی فرودگاه‌ها در حال ارتقاء است، گفت: با حضور یکی از رؤسای قوای سه‌گانه تا چند ماه آینده هزار میلیارد تومان طرح توسعه فرودگاهی افتتاح می‌شود.

مدیرعامل شرکت فرودگاه‌ها و ناوبری هوایی ایران بیان کرد: در حال حاضر ۱۲۵ پروژه توسعه فرودگاهی در دست اجرا داریم و به زودی اولین گروه مدیران عازم آموزش‌های نوین می‌شوند تا با پتانسیل‌های جدید مدیران فرودگاهی در کلاس جهانی تربیت کنیم.

وی با انتقاد از عملکرد برخی رسانه‌ها در انتشار اخبار غیرموثق درباره خرید فلایت‌چک توضیح داد: هواپیمای فلایت چک اول خریداری شد که چون خرید آن زمان در شرایط تحریم بود، محرمانه بود و انتشار اسناد آن هم توطئه محسوب می‌شود و ما دستور پیگیری داده‌ایم، البته خرید دومین فلایت چک چون پس از رفع تحریم‌ها بود، محرمانه نبود و ما تلاش کردیم در شرایط شفاف بین‌المللی خرید فلایت‌چک دوم را انجام دهیم.

وی ادامه داد: در قالب مناقصه بین‌المللی فلایت‌چک دوم خریداری خواهد شد و ظرف ۸ تا ۱۲ ماه آینده وارد کشور می‌شود.

مه‌آبادی بیان کرد: در حوزه خدمات رسانی یک حوزه نظیر ارتباط کلامی بین خلبان و واحدها نیازمند تجهیزات خاص است؛ این حداقل امکاناتی است که برای ناوبری هوایی نیاز داریم. در گذشته وضعیت صنعت به حدی وخیم بود که همه سامانه‌های ما دچار قحطی می‌شد.

وی بیان کرد: برنامه‌ریزی در حوزه‌های اصلی را از گذشته شروع کردیم، ما سالانه ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیارد اعتبار برای فرودگاه‌ها داریم که مناسب نیازهای جاری ما نیست.

مدیرعامل شرکت فرودگاه‌ها و ناوبری هوایی ایران اظهار داشت: همه تجهیزات حوزه ارتباطات هم اکنون خریداری و وارد کشور شده است و امیدواریم در نیمه اول سال آینده در حوزه ارتباطات مشکلات ما رفع شود.

مه‌آبادی گفت:‌همچنین در حوزه سامانه‌های راداری چندین خط اعتباری با تلاش وزیر راه و شهرسازی برای تهیه سامانه‌ها از محل فاینانس بین‌المللی مطرح و توافقات اولیه انجام شده است.

مدیرعامل شرکت فرودگاه‌ها و ناوبری هوایی ایران ادامه داد: برای جذب سرمایه‌گذار خارجی آماده انتشار اسناد و در این باره منتظر صدور مجوز ستاد توسعه سواحل مکران هستیم.

مه‌آبادی گفت‌: درباره فرودگاه چابهار موافقت اصولی توسط سازمان هواپیمایی کشوری و مجوز احداث فرودگاه توسط کمیته فضایی کشور انجام شده است.

وی همچنین درباره درآمد حاصله از عبور پروازهای قطر از آسمان ایران، گفت:‌ اتفاقات حوزه قطر بزرگ بود و تصمیم دولت ایران بیشتر کمک به مسلمانان منطقه بود.رویداد قطری از جهت حرفه‌ای بزرگ بود و اگر نگاه خدمت‌رسانی نداشتیم می‌توانستیم چنین مسئولیتی را نپذیریم زیرا درآمد چندانی برای ما نداشت. این پروازها حدود نیم ساعت بر فراز سرزمین ما هستند و درآمد چندانی برای ما نداشت.

 

منبع: سبز البرز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت sabzalborz.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «سبز البرز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۲۹۷۴۸۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قوانین جدید استفاده دانشجویان از شبکه‌های مجازی اعلام شد

بر اساس ضوابط و قوانین جدید دانشگاه صنعتی خواجه نصیر، دانشجویان این دانشگاه از عضویت در شبکه‌های مجازی غیرمجاز منع شدند و تشکیل گروه‌های دانشجویی بالای ۱۰۰ نفر نیز منوط به کسب مجوز از دانشگاه شد.

به گزارش ایسنا، طبق اعلام دانشگاه صنعتی خواجه نصیر، با توجه به اینکه رسانه‌ها و فضای مجازی ابزاری برای انتقال دانش و آگاهی و مفاهیم انسانی است، لیکن متاسفانه برخی از این فضای به وجود آمده سوء استفاده کرده و ضمن هتک حرمت افراد، مطالب و محتوای بسیار نامناسب در شبکه‌های اجتماعی منتشر می‌کنند که می‌بایست توسط ایجاد کنندگان گروه‌ها و کانال‌ها تحت عنوان ادمین‌ها یا مدیران، کنترل و مراقبت شوند.

دانشگاه صنعتی خواجه نصیر تاکید کرد؛ متاسفانه در فضای علمی و فرهنگی این دانشگاه تعدادی از این کانال‌ها در بستر فضای غیر مجاز مجازی فعالیت می‌کنند که انتقادهای فراوانی از سوی دانشجویان، والدین، اساتید و دلسوزان، به معاونت فرهنگی و دانشجویی واصل شده است.

بر این اساس با توجه به اینکه قانون، فصل الخطاب همه فعالیت‌های فردی و اجتماعی است، لذا با استناد به تبصره‌های مواد ۳،۲ و ۷ ماده ۳۲ شیوه‌نامه انضباطی دانشجویی تحت عنوان تخلفات رایانه ای و مجازی بدین وسیله موارد ذیل به جهت اطلاع و اقدام ایفاد می‌ شود.

 با استناد به تبصره ۲ ماده ۳۲ تشکیل گروه‌های مجازی دانشجویی با جمعیت بالای ۱۰۰ نفر، نیاز به مجوز کمیته ناظر بر نشریات دانشجویی دارد.

در حال حاضر هیچ یک از گروه‌های دانشجویی که در بستر فضای مجازی فعال هستند، مجوز قانونی ندارند.

ممنوعیت عضویت در شبکه‌های مجازی غیر مجاز، با استناد به تبصره ۷ ماده ۳۲: هرگونه عضویت با هدف ارتباط و تبادل در شبکه‌ها، نرم‌افزارها و سکوی مجازی گروه‌های غیرقانونی مشمول تنبیهات بندهای ۴ تا ۹(به جز بند ۵) می‌باشد. لذا هر گونه عضویت در کانال‌های غیر مجاز منجر به اعمال تنبیهات طبق شیوه نامه انضباطی خواهد شد.

 از دانشجویان درخواست می‌شود ضمن توجه به مقررات و قوانین از عضویت در کانال‌های غیر مجاز و یا سایر شبکه‌های اجتماعی که فاقد مجوز از کمیته ناظر بر نشریات دانشجویی هستند، خودداری کنند.

انتهای پیام 

دیگر خبرها

  • بوئینگ ۷۶۷ بدون چرخ جلو با دماغه در فرودگاه استانبول نشست!+ فیلم
  • ناوبری هوایی ایمن، کارآمد و اقتصادی پروازهای داخلی و خارجی
  • ۲۰۰ مدرسه بزرگ مقیاس در کشور احداث می‌شود
  • حمایت سند تحول قضایی از متقاضیان ورود به مشاغل حقوقی
  • قوانین جدید استفاده دانشجویان از شبکه‌های مجازی اعلام شد
  • احداث ترمینال بار هوایی در دستور کار در فرودگاه گناباد قرار گرفت
  • نشست مسئولان حوزه حج و زیارت با فرماندهان پلیس فرودگاه‌های کشور
  • پرواز تهران - خرم‌آباد به فرودگاه مهرآباد بازگشت
  • بهسازی و توسعه بوستان‌های منطقه ۵ قم
  • فرودگاه گناباد، پیشران توسعه و رونق در جنوب خراسان رضوی